Ramadhan telah mencecah ke 18 hari. Alhamdulillah berjaya dilalui dengan penuh keinsafan dan kesyukuran. Bercerita tentang ramadhan tentu masing-masing ada kenangan dan nostalgia tentang ramadhan. Aku pun melalui senario yang sama.
Dahulu semasa di Negeri Bersejarah, sewaktu berbuka puasa, antara menu yang sering ada ialah epok-epok sayur. Biasanya yang membelinya ialah apak (aku bahagian makan sahaja)
Epok-epok ini, bentuknya macam karipap cuma bajagian dalamnya sajaha yang berbeza. Jika karipap berintikan kentang, sardin dan sebagainya, epok-epok pulak berintikan sayur seperti tauge, sengkuang dan lain-lain mengikut selera penjual/pembeli. Berbeza dengan karipap epok-epok dimakan dengan sos buatan sendiri (home-made) yang menjadikan ianya semakin 'kaw'
tapi, dah tiga kali Ramadhan aku di negeri Utara ni, dan sepnjang ramadhan di sini tidak pernah seklaipun akau jumpa epok-epok di jual di pasar-pasar remadhan...termasuklah petang semalam...
Entahlah, mungkin lain tempat lain citarasa agaknya, Wallahualam
Dahulu semasa di Negeri Bersejarah, sewaktu berbuka puasa, antara menu yang sering ada ialah epok-epok sayur. Biasanya yang membelinya ialah apak (aku bahagian makan sahaja)
Epok-epok ini, bentuknya macam karipap cuma bajagian dalamnya sajaha yang berbeza. Jika karipap berintikan kentang, sardin dan sebagainya, epok-epok pulak berintikan sayur seperti tauge, sengkuang dan lain-lain mengikut selera penjual/pembeli. Berbeza dengan karipap epok-epok dimakan dengan sos buatan sendiri (home-made) yang menjadikan ianya semakin 'kaw'
tapi, dah tiga kali Ramadhan aku di negeri Utara ni, dan sepnjang ramadhan di sini tidak pernah seklaipun akau jumpa epok-epok di jual di pasar-pasar remadhan...termasuklah petang semalam...
Entahlah, mungkin lain tempat lain citarasa agaknya, Wallahualam
No comments:
Post a Comment