"...dan boleh jadi kamu benci akan sesuatu, sedang ia lebih baik bagimu, dan boleh jadi kamu kasihi akan sesuatu, sedang ia melarat bagimu. Dan Allah mengetahui, tetapi kamu tiada mengetahui"
(Al Baqarah:216)

Thursday, April 23, 2009

Anda Tahu Apa Maksudnya ???

Petikan Utusan Online

ASM kaum Cina habis

JOHOR BAHRU 22 April - Kesemua 999 juta unit unit dana Amanah Saham Malaysia (ASM) yang diperuntukkan kepada kaum Cina dan mula dijual semalam telah habis dilanggan sepenuhnya.

Bagaimanapun daripada 1.665 bilion unit ditawarkan kepada bumiputera, hanya 7.65 juta sahaja berjaya dijual manakala 53.5 juta daripada 499.5 juta peruntukan kepada kaum India telah dilanggan.

Baki 166.5 juta unit saham diperuntukkan kepada rakyat Malaysia yang lain dengan jumlah keseluruhan 3.33 bilion unit tawaran baru.

Presiden dan Ketua Eksekutif Kumpulan PNB, Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman dalam kenyataannya di sini hari ini menyeru semua pelabur yang layak segera mengambil kesempatan melanggan baki unit amanah itu.

"Memandangkan masih terdapat 446 juta unit lagi untuk langganan oleh kaum India, saya menyeru agar mereka merebut peluang membelinya.

"Pelabur bumiputera dan kaum India juga tidak sepatutnya melepaskan peluang melabur dalam ASM," katanya.

Isnin lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan penawaran unit tambahan ASM sebanyak 3.33 bilion ketika melancarkan Minggu Saham Amanah Malaysia 2009 (MSAM) yang dianjurkan di negeri Johor.

Langganan unit amanah itu dihadkan kepada 20,000 unit bagi setiap pemegang akaun bertujuan memberi peluang kepada ramai rakyat Malaysia melabur.

Sementara itu, Hamad Kama Piah mengingatkan orang ramai yang tidak berkesempatan untuk melabur dalam ASM, supaya merebut peluang berkenaan melalui penawaran 2 bilion unit tambahan ASW 2020 yang akan dibuka langganannya mulai 27 April ini.

Beliau berkata, tawaran unit-unit ASW 2020 itu adalah tertakluk kepada peruntukan 51 peratus kepada bumiputera dan 49 peratus kepada bukan bumiputera.

Katanya, had pelaburan sebanyak 20,000 unit bagi setiap pemegang akaun juga akan dikenakan sepanjang tempoh tawaran.


TUAN-TUAN BACA YANG BERWARNA MERAH SEBAGAI FOKUS, KEMUDIAN TUAN-TUAN FIKIRKAN, APA YANG BOLEH KITA TAFSIRKAN BERDASARKAN ANGKA-ANGKA YANG DIPAPARKAN???

ORANG BUMIPUTERA TIADA KEMAMPUAN EKONOMI?

EKONOMI MALAYSIA BUKAN MILIK BUMIPUTERA?

LALU, CUBA TUAN-TUAN FIKIRKAN PARTI YANG SERING MEMBELA KAUM BUMIPUTERA (HARUS DI INGAT BUMIPUTERA YANG TERTINGGI IALAH ORANG MELAYU)

LALU TUAN-TUAN FIKIRKAN TENTANG DASAR EKONOMI BARU, DASAR PEMBANGUNAN NASIONAL DAN DASAR WAWASAN NEGARA YANG MANA DALAM SETIAP DASAR PASTI ADA PENEKANAN UNTUK MEMBANGUNKAN EKONOMI BUMIPUTERA

LALU TUAN-TUAN TENGOK PULA PEMIMPIN NEGARA DAN NEGERI, KAUM APAKAH YANG PALING BANAYK MEMEGANG JAWATAN SAMAADA MENTERI, TIMBALAN MENTERI, EXCO DAN SEBAGAINYA?

KEMUDIAN TUAN-TUAN TANYA PADA DIRI TUAN-TUAN , TERUTAMANYA JIKA TUAN-TUAN SERING MENONTON TV, BUKANKAH SERING DIPAPARKAN ORANG BUMIPUTERA KAYA RAYA, BILA DI TELEFON CAKAP SEMUANYA TENTANG DUIT BERJUTA-JUTA...

NAH...

ANGKA DIATAS ADALAH REALITI, TUAN-TUAN BEBAS UNTUK MEMBUAT RUMUSAN DAN TAFSIRAN KENAPA UNIT BUMIPUTERA MASIH BELUM HABIS TERJUAL.....No comments: