"...dan boleh jadi kamu benci akan sesuatu, sedang ia lebih baik bagimu, dan boleh jadi kamu kasihi akan sesuatu, sedang ia melarat bagimu. Dan Allah mengetahui, tetapi kamu tiada mengetahui"
(Al Baqarah:216)

Tuesday, January 03, 2006

Selamat Tinggal Negeri Bersejarah

Minggu lepas, Pak Kebun terima sepucuk surat yang dihantar dari sebuah Institusi yang sememangnya ditunggu-tunggu kehadirannya...surat yang menyatakan bahawa Pak Kebun telah diterima bekerja di sebuah Institusi Kerajaan di Utara tanah air. Alhamdulillah ..akhirnya detik ini tiba juga
Minggu lepas juga..notis di hantar bersama-sama surat cuti untuk Pak Kebun menghabiskan cuti yang berbaki sebelum mula bertugas di tempat baru.....Sebenarnya, cuti pun bukanlah bermaksud dapat berehat-rehat di rumah..banyak urusan yang perlu diselesaikan. Medical check, foto terbaru, Surat Sumpah dan borang-borang yang pelbagai jenis dan warna yang perlu dipenuhkan.
Isu yang paling besar yang memeningkan kepala Pak Kebun ialah "penginapan"..sehingga hari ini masih tak dapat lagi rumah untuk dijadikan penginapan.
Isu kos perpindahan tak perlu cerita lagi ..yang pasti akan memakan entah berapa ribu agaknya....
Namun..semuanya kena Pak Kebun teruskan kerana hakikatnya Pak kebun dah tak larat kerja kat sini lagi...
Tiga tahun lalu.. semasa mula-mula masuk firma ini, semangat memang membara..namun setelah hampir 3 tahun..tiada apa-apa peningkatan ..Pak Kebun perlu cari alternatif untuk keluar..
Sambung belajar adalah alasan yang terbaik..namun setelah tinjauan dibuat..tiada dana untuk melanjutkan pengajian sehingga RMK 9 (April 2006 ) nanti. dan dalam keadaan kalut dan serabut ini..Alhamdulillah, Allah bukakan pintu buat Pak Kebun. Kerjaya yang memang Pak kebun idamkan selama ini... Pak Kebun pernah bekerja dalam bidang yang sama selama 3 tahun (2000-2003) namun rezeki pendek..akibat pelbagai alasan...Pak Kebun dipinggirkan
Jika diimbas kembali, tahun 2003-2005, Pak kebun kembali ke Negeri Bersejarah dengan harapan agar ada kejayaan di sini.namun sekali lagi Pak Kebun Hampa....
Alhamdulillah 2006 memberikan sinar......Walaupun jika dikira dari segi Usia Pak Kebun agak lewat berbanding dengan sahabat lain yang berada di sana namun syukur pada Allah atas kurniaan ini..
Esok..adalah hari terakhir Pak Kebun di Firma ini...segala pahit manis akan tersimpan dalam lipatan kenangan....
Februari...insyaAllah Pak kebun akan bertugas di tempat baru..moga ada kejayaan di sana
Entah bila agaknya Pak Kebun akan dapat mencatat semula dalam blog ini....
Selamat Tinggal Negeri Besejarah..Selamat Tinggal Sahabat
Selamat Tinggal "Rumpai Laut", Selamat Tinggal "Kari Mamak Longkang"
wassalam

No comments: